Kundak | Konular | Kitaplar

Ramazanda Nasıl Diyet Yapılır


Ramazan ayında diyet yapılır mı yapılmaz mı?
Her şeyden önce Ramazan ayında tutulan oruç farz oruçtur ve ibadet niyeti ile tutulur ..Bu mübarek ayda yapılan orucun iftarın ve sahurun ruhuna aykırı olmadan sağlıklı beslenmek ile kilo almaktan kaçınmak hatta zayıflamak mümkündür..

En çok yapılan hata kilo verecem yada kilo almayım diye sahura kalkmamak ve sahur yapmamaktır..oysa Ramazan ayında diger beslenmeden farklı ögünlere yayılan beslenmemizi tek ögüne atmayıp iftar sahur ve ara ögünle 3 yaparsak metabozlizma yavaşlamaz ve kilo sorunu olmaz..

İslami kaynaklarda tavsiye edildigi gibi uzmanlarda iftarda birden yüklenmek yerine ara vermek sureti ile iftar etmeyi mideyi dinlendirmeyi tavsiye ediyor..

Orucunuzu hurma ve su ile açtıktan sonra bir çorba içip 10-15 dakika dinlenin namazınızı kılın..sonrasında hafif ve herçeşit besinden hazırlanmış yemeğinizi aşırıya kaçmadan yiyin..
Ramazan ayında, oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir.

* Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Orucu hafif yiyeceklerle açın.

* Ramazan ayı süresince yapılan başlıca beslenme hatalarından biri de az meyve yemektir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin.

* Ramazan ayında kişinin tatlı ihtiyacı artabilir. Bu gereksinim kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli. Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar yiyin.

* İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten bir süre sonra içmenizde yarar var.

* Ramazan’da kilo vermek istiyorsanız günlük almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın. Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin. Hareketsiz kalmayın. İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapın.

* Mutlaka sahura kalkın. Bu şekilde hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar.

* Kolesterolünüz yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az 1-2 kez balık ve kuru baklagil yemeniz gerekiyor.

* Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin.

* Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir.

* Ramazan’da sigara tiryakilerinin çoğu, iftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içer. Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha fazla olduğu için, yemekten önce sigara içmeyin.
RAMAZAN İÇİN DİYET ÖNERİLERİ

Türk Kalp Vakfı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Sumru Özbay’ın Ramazan özel diyeti

Sahur önerileri

* 3 kibrit kutusu kadar peynir, 5-6 zeytin, bol salata, 4 dilim ekmek, bol salata.

Veya: * 1 kibrit kutusu kadar peynir, 1 yumurta, 5-6 zeytin, söğüş salata, 4 dilim ekmek.

Veya: * 7-8 çorba kaşığı makarna, 1 porsiyon beyaz veya kırmızı et, komposto.

Veya: * 3 yumurtalı menemen, 4 dilim ekmek, çay ya da kahve.

İftar önerileri

* 1 kâse çorba, 1 porsiyon et (tavuk ya da balık), 1 porsiyon sebze yemeği, yarım su bardağı yoğurt, salata, 2-3 dilim ekmek.

Veya: * 1 kâse çorba, 1 porsiyon et, 1 porsiyon sebze yemeği, salata, yarım su bardağı yoğurt, 5-6 çorba kaşığı pilav veya makarna, 1 kâse komposto.