2 Aylık Bebek Gelişimi
2 Aylık bebek neler yapabilir etrafını farkedebilir mi ?
Bebeğiniz artık daha iyi bir dinleyicidir. Duyuları giderek gelişmeye devam ettiği için, işittiklerini anlamlandırmaya başlayacaktır. Bebeğiniz sesininizi kolaylıkla ayırt edebilir, artık sesiniz onun için herhangi bir ses değildir. Sese yönelme hareketi daha belirgindir ve sesin kaynağının annesi olduğu anlar. Kadın, erkek seslerini ya da sert ve yumuşak tonları daha kolay ayırt edebilir.
İkinci ayda da etrafındaki ilgi çekici nesnelere, zıt ve yüksek kontrastlı renklere, büyük şekillerde giderek daha fazla ilgi gösterdiğini göreceksiniz. İlk ayda olduğu gibi kısa aralıklarla gözlerini açtıkları görülse de göz kapakları çoğunlukla kapalı olabilir. Gelişimine bağlı olarak zamanla, gözlerini daha uzun süreler açık tutmaya başlayacaktır.
Bebeğiniz bu ayda çok sık esner ve aynı zamanda uyku süresi de uzar. Göz hareketliliği de belli oranda artmıştır. Renkli nesneleri takip eder ve hareket eden objeleri gözleri ile izleyebilir. İlk aya oranla odaklanması daha iyidir. Genelde ilk aylarda rastlanan göz kayması ikinci aydan itibaren düzelmeye başlayabilir. Eğer bebeğiniz sizinle İlgileniyorsa ve kendini iyi hissediyorsa: Bebeğinizle konuşmaya devam edin. Ona sık sık ismini söyleyin. Hoşuna gidecek türde hafif, gürültüsüz, sakinleştirici müzikler dinletin. Bebeğiniz bunları rahatlıkla algılar. Müzik dinlerken kolları ve ayakları düzgün, ritmik biçimde hareket edebilir. Bebeğinizin hislerine tercüman olan bazı davranışları vardır. Ne zaman iyi hissettiğini, ne zaman stresli olduğunu, ne zaman sizle ilgilendiğini artık daha iyi anlamaya başlamış olmalısınız. İşte size bebeğinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları: Eğer bebeğiniz kendisini iyi hissediyorsa; Sizi gördüğünde gözlerini ve başını size doğru çevirir. Güler, gülümser, mutlu sesler çıkarır, ifadesi parlak ve canlıdır. Sizinle göz teması kurabilir ve doğrudan yüzünüze bakar. Eğer kendini iyi hissetmiyorsa; size uzanır ve ulaşmaya çalışır. Ağlar, sızlanır, tiz, yüksek ve rahatsızlığını belli eden türde sesler çıkarır. olduğu yerde kaykılır, titremeye benzer şekilde kıpırdanmalar yapar, elinin altındaki çarşaf ya da kıyafetleri çekiştirme ve çekip bırakma hareketleri yapar. Başını ve gözlerini başka tarafa çevirir hatta kaçırır. Soluk alışverişi önemli ölçüde hızlanır, hıçkırır, öksürür, nefes alıp-verme düzeni bozulur. Kaşlarını çatar veya donuklaşır. Derisi kızarır, gerginleşir.
Bebeğiniz ses çıkarmaya başladıysa, ondan öncelikle sesli harflerle başlayan kısa hece ve ünlemler duyabilirsiniz. Kendi kendilerini işittikleri için bu durum hoşlarına gider ve çıkardıkları sesleri yeniden tekrarlamak için dillerini de hareket ettirirler. Bu dönemde bebeğinizle konuşmaya devam edin ve kendi çıkardığı sesleri ona tekrarlayın. Böylece bebeğinizin de size cevap verebilmesi için bir ortam sağlamış olursunuz. Ses çıkarırken gözleri bir şeyi izliyor mu diye dikkatlice bakın. Eğer belli bir yöne odaklandıysa o yöndeki obje, eşya ya da insan hakkında konuşuyor olabilir. İkinci aynında bebeğiniz bilinçli olarak gülmeye başlar ve konuşmalarınıza tepki vererek sesler çıkarabilir. Genellikle gülümsemenize aynı şekilde karşılık verecektir. Onunla konuştuğunuz zaman gülümsemeler, küçük heceler ya da agulama ile yanıt alabilirsiniz. İlginizi fark ettiğini belli eder. Ayı zamanda kucağa alınmaktan hoşlandığını da daha iyi anlayabilirsiniz. Bebeğiniz rahatça kollarını hareket ettirebilir, vücudunu ve mimiklerini daha iyi kontrol etmeye başlar, kaşlarını kaldırır ve tiz, neşeli sesler çıkarabilir. Bu dönem bebeklerin genellikle ellerini ve parmaklarını keşfettiği bir dönemdir. Çoğu zaman onları dikkatle izler ve inceler. Bu zamanlarda sizin konuşmanızı sürekli dinlediği ve ağız / yüz hareketlerinizi devamlı takip ettiği için, dilinizi nasıl hareket ettirdiğinizi fark edip, sizin konuşmanıza benzer sesler çıkarmayı deneyebilirler. Fakat anlamlı bir ses çıkarabilmek için yolun çok başındadır, bunun için önünüzde zaman var.
Bazı bebekler, onu kucağınıza aldığınızda dışarı doğru değil, göğsünüze doğru bakmayı yani içe dönük şekilde durmayı severler. Onu zamanla bu duruma alıştırarak dışa doğru döndürebilir, yavaşça dış dünya ile tanışmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin gereksinimleri düzenli olarak karşılandıkça beslenme ve uyku düzeni de daha belirgin biçimde oluşmaya başlar. Bu aylarda da tüm ihtiyaçlarını belli etme biçimi ağlamaktır. Eğer bir düzen oluşmaya başladıysa, bunun sayesinde daha mutlu ve stressiz hisseden bebeğinizin, etrafındaki yaşama ve sizin hayatınıza daha iyi uyum sağladığını görebilirsiniz. Önceki dönemde olduğu gibi suyla tanışması, banyo yapması, hatta oda değişikliği bile bebeğinizin dünyayı keşfetmesini ve yeni duyularını kullanarak gelişmesini sağlayacaktır.
Bebeğinizin yatağının yanına ve görüş alanına koyacağınız yansıtıcı nesneler, renkli yüzeyler ve parlak cisimler onu cezbeder. Bebeğinizi yüzükoyun yatırdığınızda, kendiliğinden doğrulmaya çalışacağı için boyun ve sırt kasları güçlenecektir. Yüzükoyun durduğu zaman bu doğrulma çabalarının sonucunda kafasını ve boynunu kontrol edebilmesini sağlayan kaslar çalışır. Bu pozisyonda onun yanına uzanabilir, onunla vakit geçirerek kontrolünüz altında, sırt ve boyun kaslarını çalıştırmasını sağlayabilirsiniz. Onun ilgisini cezbedecek desenlerle bezenmiş örtüler, ses çıkaran, oyuncaklı aparatlar, yumuşak ve rahat ettiren dokular yüzüstü yatmasını daha kolaylaştırabilir. Bu dönemde ellerini yeni yeni keşfetmekte olduğu için oyuncakları elle kavramaya çalışacaktır. Artık eline bir şey tutuşturduğunuzda, daha sıkı tutmaya çalışır. Bu nedenle ona zarar vermeyecek yumuşak ve tehlikesiz nesneler seçin. Güvenli ve büyüme sürecine uygun hareketli parçalar, çıngıraklar, ses çıkaran ya da ışıldayan nesneler ilgisini çekecek, bebeğinizin gelişimine katkıda bulunacaktır. Bazı bebeklerin 2 aylık dönemlerinde başını dik tutabildiği ve daha rahat kontrol edebildiği görülmüştür. Bu dönemde yüzükoyun yattığı zaman gövdesini kaldırmaya çalışacaktır. Bebeğinizi yüzünüze yakın biçimde tuttuğunuzda, genellikle dik pozisyonda durmayı tercih edecektir. Eğer yatay bir oturakta ya da sallanan beşikte yatacaksa da, bu onun çevresindeki nesneleri izleyebilmesini, etrafını seyredebilmesini sağlar. İki tarafı da kapalı olan yatak ve beşiklerden ziyade, bir yönü açık ve etrafı seyretmeye müsait olanları güvenli olmaları kaydıyla tercih edebilirsiniz.