5 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz artık 5 aylık mı? Sesler çıkartan ve gülücükler atan bebeğinizin artık hareketlendiği ve kendini göstermeye başladığı dönemdesiniz
5 Aylık Bebek Neler Yapar?
Dik oturduğunda başını düz tutabilir.
Karnının üstünde yatarken kollarından destek alarak göğsünü yerden kaldırabilir.
Bir taraftan bir tarafa yuvarlanabilir.
Bir üzüm kadar küçük nesnelere dikkat edebilir.
Neşe ile çığlıklar atabilir.
Bir nesneye doğru uzanabilir.
Parmaklarının uçlarına değdirilen bir çıngırağı kapabilir.
Bacaklarının üzerine bir miktar ağırlık verebilir.
Ellerinden çekilerek oturtulduğunda başını gövdesi ile aynı seviyede tutabilir.
İnsan sesine doğru dönebilir.
Bebeğiniz belki yardımsız olarak oturmayı da başarabilir.
Aguu ve benzeri sesli ve sessiz kombinasyonları çıkartabilir.
5 Aylık Bebek Beslenmesi
5 Aylık Bebek GelişimiBebeğinizin anne sütüne takviye olarak ek gıdaya geçmesine yaklaşık bir ay kaldı. 6. ayından sonra ona birkaç ek gıda denemesi yaparak alerjisi olmayanları verebilirsiniz.
Bebeğinizin 5. ayında onu hala sadece anne sütüyle beslemeniz gerektiğini unutmayın. Eğer sütünüzün azaldığını düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza danışarak ek gıdalar ile veya mama ile takviye yapmanız gerektiğini unutmayın.
5 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?
5 aylık erkek bebek ortalama 7500 gr, 2 aylık kız bebek ise ortalama 6900 gr ağırlığındadır.
5 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?
5 aylık kız bebek boy alt sınırı: 57
5 aylık kız bebek boy üst sınırı: 70
5 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 58
5 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 71
Bebeğinizin tüm gelişim sürecindeki boy ve kilo durumunu öğrenmek için Boy ve Kilo Cetvelimizi inceleyebilirsiniz.
5 Aylık Bebek Gelişimi İçin Neler Yapmalı?
5 aylık bebek, artık iyice sosyalleşmeye ve çevresinin tam anlamıyla farkında olmaya başlamıştır.
Bebekler ne zaman oturabilir? diyen anne ve babalar için, 5 ay tam da bebeğinizin oturma egzersizleri yapması için uygun zaman. Sağlıklı gelişim için, bebeğin bu ayda oturma egzersizleri yapıyor olmanız gerekmektedir. Bu denemeleri yaparken mutlaka bebeğinize destek yastıklar olması gerektiğini unutmayın.
Bebeklerin kaba motoru özellikleri, yani bir şeylere uzanması, oturması, dönmesi, vücudunu hareket ettirmesi, ilk 6 aylık gelişim için yakından takip edilmesi gereken özelliklerdir. Bunları geliştirmek için bebeğinizi göbek üzerinde yatırarak bir süre vakit geçirmesini sağlamanız gerekmektedir. Bunun için oyun halılarından destek alabilirsiniz. Bebeğinizi güvenli bir şekilde göbeğinin üzerine bırakmalısınız. Bu şekilde bebeğin yerçekimine karşı hareket etmesini sağlayacaksınız. Tüm kas yapısını kullanmayı öğrenecektir.
Bebeğiniz bu ayda kendi başına oturmak için doğrulma hareketleri yapabilir. Hala kas yapısı tam anlamıyla gelişmediği için, oturma pozisyonu aldığında yanına destek yastıkları koymayı unutmayın.
Bebeğinizin duyma duyusu, 5 aylık dönemde daha önce hiç olmadığı kadar güçlenmeye başlamıştır. Bu sayede bebeğiniz hem sizin seslerinizi daha iyi ayırt edecek hem de sesli oyuncaklara ve etrafındaki seslere daha kolay tepki gösterecektir.
5 Aylık Bebek Oyuncakları
Bebeğiniz bu ayda hem kendi sesini keşfedeceğinden hem de nesneleri kavrama yetisi oldukça geliştiğinden uzanabileceği oyuncaklara ilgi duyar. Özellikle oyun halıları 5 aylık bebekler için eğlence kaynağı olabilir. Bunun dışında bebeğinizin dişinin kaşınmaya başladığını düşünürsek, diş kaşıyıcı oyuncaklardan yardım alabilirsiniz.
Oyuncaklar dışında, bebeğinizle oynamanız ve onun dil gelişimine destek olmanız çok önemli. Ses çıkarmaya başladığı bu dönemde, siz de ona karşılık vererek ve göz göze iletişim kurarak gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
Ayrıca 5 aylık bir bebek kendi yansımasına tepki verebilecek aya gelmiş durumdadır. Bir ayna tutarak kendisini görmesini sağlayabilir, böylece eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
5 Aylık Bebek Gelişimi
5 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı?
Bebeğinizin bu aylarda dişlerinin kaşındığını fark etmeniz mümkün. Bu süreç aslında 4. Ayında da başlamış olabilir. Bebeğinizin diş çıkarma sürecinde olup olmadığından emin olmak için bu belirtilere bakabilirsiniz:
Düşük Ateş
İshal
Sebepsiz Yere Huysuzluk
1 Aya Yakın Süren Ağız Sulanması
5 Aylık Bebek Uykusu
Artık bebeğinizi gece uyandırmanıza gerek yoktur. Gece yaklaşık 10 saat uyurlar, bunun 7 saatinin kesintisiz olduğunu söyleyebiliriz. Beslenme için gece uyandırmaları sona erdiğinden, bebeğinizin kahvaltı saatini düzenli olarak planlamanız gerekmektedir. Böylece bebeğiniz acıktığında uyanacak duruma gelerek hem derin hem de rahat bir uyku süreci geçirecektir.
5 Aylık bebeğiniz henüz düzenli uykuya geçmediyse doktorunuzdan veya uyku danışmanından yardım almanızı tavsiye ederiz.
5 Aylık Bebeğin Doktor Kontrolü
Birçok doktor bu ay için rutin kontrol önermemiştir ama gelecek aya kadar bekleyemeyecek bir probleminiz olduğunda doktorunuzu arayın.
Bebeğiniz büyüdükçe evde başına gelebilecek kaza riskleri artmaktadır. Kendi vücudunu yavaş yavaş kaldırabilmeye başlayan ve nesneleri kavramaya başlayan bebeğinizi tehlikelerden korumak için yalnız bırakmamaya özen gösterin.