Kundak | Konular | Kitaplar

Alemin Kıralı'na Rtük'ten Rekor Ceza !


Survivor ile ünlenen anıl tetik in 2 bölümdür rol aldıgı dizi Alemin kıralı na rtükten rekor ceza geldi..argo dil kullanılan dizide,kadına ve erkeğe şiddet, aşağılama espri şeklinde meşrulaştırılıyor..

‘Alemin Kıralı’ adlı dizide dayağın meşrulaştırıldığına, kadına şiddetin özendirildiğine ve cinsiyet ayrımcılığına dikkati çeken RTÜK, ATV ve ‘ATV Avrupa’ya 890 bin TL’lik ceza kesti..

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK), kamuoyunun büyük ilgiyle izlediği ‘Alemin Kralı’ adlı dizi için, “cezanın kralı benim” dedi.

RTÜK Uzmanları’nın hazırladığı raporda, dizinin her bölümünde Aslan Bey’in kayınvalidesi Asalet Hanım’la arasındaki çekişmelerin, kız kardeşi Nihale’ye eşi Kubat tarafından uygulanan psikolojik ve fiziksel şiddetin, Nihale’nin de öğrenilmiş çaresizliğinin komik bir biçimde ve argo bir dil kullanılarak anlatıldığı kaydedildi.

Dizide, Kubat ve eşi Nihale karakterleri arasında, “lan, ulan, keriz, manyak, zilli” gibi argo bir dilin, sözel ve psikolojik şiddetin aracı olarak kulanıldığı ifade edilen raporda, Kubat ve Nihale arasındaki ‘sado-mazoşist’ ilişkinin zaman zaman Nihale’nin geliştirdiği komik stratejilerle kesintiye uğradığı, ancak Kubat’ın dayak atmaktan cinsel hazza benzer, hatta pornografik düzeyde bir zevk aldığı değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, “Kubat’ın sonu gelmez gibi görünen sadizminin hedefinde sadece karısı Nihale değil, zaman zaman sokakta karşılaştığı kadınlarda da fiili olarak olmasa da fikren yer almaktadır. Kadının kamusal alanda dekolte veya ‘açık’ kıyafet giyerek, erkekler tarafından sözle ve davranışla rahatsız edilmeye meydan hazırladığını savunan mite gönderme yapılarak, Kubat’ın sokakta rastladığı ‘açık’ giyinen kadınlara yönelik şiddet arzusunun komik bir biçimde verildiği görülmüştür” denildi.

‘Argo bir dil var’
Dizide kadına karşı şiddet içeren görüntülere sıklıkla yer verilerek dayağın meşrulaştırıldığı ve argo bir dilin kullanıldığına vurgu yapılan raporda, özellikle kadına yönelik şiddete karşı Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere ayrıntılı şekilde vurgu yapıldı.

Üst Kurul, mevzuatın; “dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez” ve “toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar” hükümlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Alemin Kıralı dizisini yayınlayan ATV kuruluşuna Avrupa’daki yayınları da dikkate alınarak toplam 890 bin TL’lik ceza kesti.

Aslında bu gibi diziler daha fazla ceza ile yayından kaldırılmalı..espri adı altında belden aşağı diyaloglar ,aşağılayıcı diziler komedi olarak algılanmamalı..