Kundak | Konular | Kitaplar

Yola Bakan Evlere Yeni Vergi Geliyor !

Yola bakan yola cephesi olan ev sahiplerine kötü haber..eviniz yola bakıyorsa ektra vergi ödeyeceksiniz..Türkiye’de yeni bir vergi kalemi daha ortaya çıktı. Yola cephesi bulunan mülke sahip vatandaşa 'Yol Harcamalarına Katılım Payı’ adıyla yeni vergi yükü getirecek olan madde, 12 Eylül 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararla hayata geçti.

İlçe belediye meclislerinin kararı ile “2464 sayılı kanunun 86’ncı maddesi uyarınca tarh edilmemiş harcamalara katılma payları belediye meclisi kararıyla alınmayabilir” maddesi iptal edilerek, daha önceden vatandaşa yansıtılmayan yol katkı payları artık geriye dönük olarak tahsil edilebilecek.

Ancak katılım payı, özellikle İstanbul’da Pendik, Başakşehir, Tuzla, Kartal gibi altyapısı gelişmekte olan bölgelerde vatandaşı daha da zorlayacak.

İKİNCİ VERGİ ADİL DEĞİL

Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, geçmişte yapılan yol çalışmalarına yönelik olarak vatandaştan alınacak toplamda 105 milyon TL’lik bir geri ödeme yükünün söz konusu olduğunu söyledi ve “halktan yol çalışmaları için 2. vergi almak adil değil” dedi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise bugüne kadar vatandaşa bu vergi yükünü yansıtmadıklarını, henüz daha bu durum için bir hazırlık yapmadıklarını söyledi.

ASFALT MALİYETİNE GÖRE HESAPLANACAK

Vatandaştan toplanan emlak vergisi, çöp vergisinin yanı sıra yola katkı payı vergisi de yolda. Belediyeler bu vergiyi asfalt ve malzeme maliyetine göre hesaplıyor. Maliyet, yola cepheli mülkü olan vatandaşın hisse oranına bölünüyor.