Kundak | Konular | Kitaplar

İnternete İlan Verende Vergi Ödeyecek


Arabanızı yada evinizi satmak için ilan mı vereceksiniz?yada kullanılmış bir eşyanızı internetten satmak mı istiyorsunuz? Ozaman size maliye den kötü bir süpriz var..Satacagınız 2. el esyanız yada ilanınız için vergi ödemek zorundasınız artık...Vatandaşların elindeki ürünü satmak ya da evini kiraya vermek için kullandığı satış siteleri aslında sizi vergi mükellefi yapıyor. Maliye Bakanlığı'nın yeni sitesinde sorduğu sorularla vatandaşın ne kadar vergi mükellefi olduğu ortaya çıkıyor. Bu uygulamayla internette sattığınız cep telefonunuz sizi vergi mükellefi yapabilir.

Vatan'ın haberine göre Maliye Bakanlığı'nın sanal alışverişte vergi denetimiyle ilgili başlattığı yeni dönem, sahip olduğu eşyaları internetten satanlar için de "vergi ödemek" anlamına gelecek. Yeni uygulamayla ev kadınları da dahil internete bulaşanı vergi bekliyor. Buna göre evinden internete girip elbisesini satan da, alışveriş sitelerinden ikinci el eşyalarını elden çıkaran da, internete evinin fotoğrafını koyup kiralık ilanı veren de vergi sürpriziyle karşılaşacak.

Binlerce vatandaşı vergi sürpriziyle karşı karşıya getirecek uygulama detayları Maliye'nin açtığı internet sitesinden duyuluyor. Bu siteye girip internette alışveriş yapanlar kendilerini nasıl bir sürprizin beklediğini öğrenebiliyorlar. Ancak henüz kimsenin bu siteden haberi yok. Maliye Bakanlığı da yarın bir gün itirazla karşılaşmamak için sözkonusu siteyi vatandaşlara duyurmaya çalışıyor.

BU SİTE BELİRLİYOR

Maliye'nin ’www.egirisimci.gov.tr’ adresinde, internette alışveriş yapan vatandaşlar için "vergi mükellefi misiniz" konulu bir test bulunuyor. Buna göre internet üzerinden satış yapan vatandaşların hangi durumda ticaret yapmış sayılacağı ve böylece vergiye tabi tutulacağı açıklanıyor. Ancak bu değerlendirme de kendi başına yeni bir tartışma başlatacak gibi görünüyor. Çünkü sözkonusu site, internetten kazak satan ev kadınlarını bile vergi ödemekle sorumlu tutuyor.

Sözkonusu portaldaki "Ticaret mi Hobi mi, test edin" bölümünde, vatandaş internet üzerinden isterse bir ürün satsın, isterse gayrimenkul veya araç satış ilanı versin herkes sonunda vergi mükellefi olduğu ve hemen vergi dairesine gitmesi konusunda uyarılıyor. Böylece evini kiraya vermek amacıyla internete fotoğraflı ilan koyan vatandaş da vergi mükellefi oluyor.

Burada vatandaşın satışını yaptığı ürün ya da hizmetin tanıtımını yapmak yani fotoğrafını koymak ya da ürünün özelliklerinden söz etmek tanıtımı anlamına geliyor. Bu ise Maliye açısından sizin ticari bir faaliyet yaptığınızı gösteriyor. Öte yandan satışını yaptığınız ürünün karşılığı olan ödemenin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verdiğiniz anda mükellef oluyorsunuz. Sanal alışveriş sitelerinde sanal mağaza açan ev kadınları da dahil herkes vergi mükellefi... Maliye bu durumdaki vatandaşı, hemen vergi mükellef kaydını yaptırması konusunda uyarıyor. Satış işlerini evinden yapan ev kadınlarının bile evinin bulunduğu bölgedeki vergi dairesine gitmesi, işe başlama bildirimi ve nüfus cüzdanı ile şahsen başvurmasını zorunlu tutuyor.