Kundak | Konular | Kitaplar

Çocuklarda Burun Kanaması


Burun Kanaması deyip geçmeyin..özellikle çocuklarda görülen sık sık burun kanamaları ihmal edilmemeli..Çocuklarda görülen burun kanamaları hakkında bilgi veren çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz, aileleri uyararak, "Sık tekrarlayan burun kanamalarında çocuğunuzu mutlaka doktora götürün" dedi.

Ailelerin dikkatini çekmese de çocukların burunlarını kurcalamaya meraklı olduğunu kaydeden Kırkgöz, "Üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında burun akıntısı, kaşıntısı ve burun mukoza tahrişine bağlı burun kanaması olabilir. Özellikle iç mekanlarda havanın kuru olduğu kış ayları ve sıcak yaz günlerinde burun kanamaları artabilir. Kontrol altına alınmamış alerjik nezle de burun mukozasını daha kolay kanayabilir hale getirir.

Çocuklar boncuk, kuru yemiş gibi küçük cisimleri burun deliklerine sokabilir. Tek taraflı kötü kokulu akıntı görülmesi durumunda burun kanamasında burunda yabancı cisim düşünülmelidir. Nadiren kanda pıhtı hücrelerini ya da pıhtı faktörlerini etkileyen kan hastalıkları da burun kanamasına yol açar. Bu hastalıklarda kanamaların tekrarlaması ve başka yerlerden de kanama olması önemlidir. Yine tekrarlayıcı burun kanamalarında geniz eti, alerjik rinit, sinüzit düşünülmelidir. Kronik karaciğer hastalıkları, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları da burun kanamasına sebep olabilir. Çok nadir olarak özellikle genç erkek çocuklarda burun-boğaz bölgesinin tumoral yapıları da şiddetli burun kanamaları yapabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar, burun damlaları, düşmeler, çarpmalar, burunda çatlaklar, burun duvar eğrilikleri de kanama sebebidir" diye konuştu.

Dr. Kırkgöz, böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında önce çocuk sakinleştirilip baş düz pozisyonda iken burnun ucuna 5 dakika süreyle baskı uygulanması gerektiğini belirtti. Kırkgöz, "5 dakika sonunda kanamanın durup durmadığını kontrol edinurmamışsa basınç uygulamaya devam edin. Kanama durduktan sonra serum fizyolojik, burun lavajı ve burun içi nemlendirici merhemler kullanılmalıdır. Uzun süren ve sık tekrarlayan burun kanamalarında mutlaka çocuk doktorunuza başvurun" şeklinde konuştu.