Kundak | Konular | Kitaplar

Rahim Ağzı İltihabı Servisit Nedir



Kadınlarda rahimde görülen en sık hastalıklardan biride rahim ağzı yaralarıdır..Rahim ağzının iltihaplanması tıpta servisit adını alır. Kadın hastalıklarının en sık görülenidir. Yetişkin dönemdeki kadınlarda yaklaşık %50 si yaşamlarının belli kısımlarında bu serseviteservisit yakalanmaktadırlar. Başlangıç da akut olarak başlayan Sersevit kronik bicime dönüşebilir. Sersevitler genelde doğum sonrası, düşük, kürtaj sonrası görülebilir. Sersevit oluşumunda bir diğer etkinlik de temizlik şartlarının iyi olmaması iyi beslenmeme ve değişik amaçlarda kullanılan vajinal araçları sayabiliriz.

Sersevit en çok görülen sebebi ve yakınması vajinal akıntı kısırlıktır. Akıntılar genelde sarı beyaz ender olarak da kanlı olabilir. bunlardan başka sırt, bel, ve kas ağrıları cinsel birleşmenin ağrılı olması dismonere gibi yakınmalara da yol açabilir. İdrar yollarının da iltihaplanması sonucunda idrar yaparken ağrı hissedilmesi sık sık idrar yapma isteği olabilir. Cinsel ilişki esnasında kanama ve doğum zorlukları servisit sonucu görülebilen yakınmalardır. Akıntı cinsel birleşmeden sonra görülen kanamalar erken dönemdeki rahim ağzı kanserlerinin de belirtileri arasında olduğundan, bu yakınması olan kadınların mutlaka bir hekime baş vurmaları gerekir.

Sersevit akut dönemdeyse tedavi uygun ilaçlarla yapılır. Eğer iltihap kronikleşmişse genellikle ilaçlarla tedavisi yetersizdir. Günümüzde müzmin rahim ağzı iltihaplarında üç çeşit tedavi vardır. Bunlar “Kriyoterapi” ve “Konizasyon” ve “Koterizasyon” dur. Kriyoterapi ve Koterizasyonnun tedavi şekli birbirinin aynısıdır. Rahim mukozasında müzmin iltihap dağıtılarak yeniden sağlam bir mukozanın gelişmesi sağlanmaktadır. Üçüncü tedavi şeklindeyse iltihaplı bölge cerrahi müdahale ile çıkartılır. Birkaç defa sonra yerine sağlam mukoza meydana gelir. Koterizasyon yönteminde rahim ağzı mukozası elektrikle yakılır.

Bu işlem hasta için ağrısız olup, anesteziye gerek yoktur. Burada mukozanın bir bölümü canlılığını yitirirken bölgede ani bir iltihap gelişir. Vücut bu bölgeyi atar ve sağlam bir mukoza oluşur. Böylece müzmin iltihap alanı vücuttan uzaklaştırılmış olur. İlk dört hafta kadının cinsel ilişkiye girmemesi gerekir. Müzmin rahim ağzı iltihabı bölüm parçalar halinde akıntıyla vücuttan atılır.İlk bir kaç hafta akıntı kanlı olabilir, bunda tedirgin olacak bir şey yok normaldir. Kriyoterapi de etki ve sonuç olarak aynen Koterizasyona benzememdedir. Aralarındaki tek fark ise kriyoterabide rahim ağzı iltihabı ortamı dondurarak zedelemektedir. Konizasyon yöntemindeyse özel bir aygıt aracılığıyla rahim ağzı iltihabı tümüyle çıkarılmaktadır. 8 hafta sonra rahim ağzı normal mukozasına kavuşur.