Kundak | Konular | Kitaplar

Hamileler için Pilates Yapmak Faydalı mı?



Hamile olanlar için doguma hazırlık ve gebelik süresinde oluşacak agrı ve kilo artısına karşı spor yapmak faydalıdır..özellikle yürüyüş ve yüzme gibi sporların yapılabilecegi hamilelik döneminde hamile pilateside oldukca faydalıdır..

PEki hamile pilatesi nedir ne zaman başlanır herkes yapabilir mi? Hamile pilatesi ve pilates arasında ne fark var?

Pilateste ağırlık noktası karın bölgesidir; hamile pilatesinde pelvik bölgesidir. Hamilelikteki pilates aslında pilates değil egzersizdir. Hamilelikte pilatesten omurgaya dönük egzersizlerden faydalanıyoruz. Vücudumuzun ağırlık merkezi değiştiği her geçen gün uterus daha da büyüdüğü için belde daha fazla boşluk oluşur. Bu boşlukla birlikte karın öne doğru ilerleyince omurgayı bozar. Pilatesle birlikte biz bu bozulmaların önüne geçip doğru postürü sağlamaya çalışıyoruz. Doğru postür sağlandığında uterusu ne kadar büyürse büyüsün anne adayı hamilelik semptomlarını yaşamıyor. Bu anlamda bel ağrısı ve sırt ağrısı gibi ağrılar olmadan hamileliği geçirmeyi sağlar. Doğum normal bir süreçtir doğal olan normal doğumdur bir kompliksyon varsa sezaryen olur anne adayı. Pilatesi normal doğum sağlamak için kullanmak sadece bir pazarlama yöntemidir. Hamile pilatesi sizin nasıl doğuracağınızı belirleyemez bunu doktorlar bile belli haftalardan sonra öngörebilir. Hamile pilatesi hamilelik sürecinin kaliteli olması için vardır; nasıl doğurulacağının tespiti için değil.

Hamilelikte Pilates Uygulamasına Ne Zaman Başlanmalıdır?

Hamile bayanlarda pilates, hamilelik döneminin yaklaşık 12.-16. haftasında başlanmalıdır. Bu pilates, haftada 1 defa rutin olarak doğuma kadar devam edilmelidir. Genel olarak bu eğitim, 4-12 kişilik hamile grupları ile uygulanmaktadır.
Pilates Egzersizleri Gebelikte Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?

Egzersizler, günde 5 defadan başlayarak, alıştıkça günde 10 defa ya kadar çıkabilir. Pilates seansı 30 dk yı geçmemelidir. Daha önce hiç egzersiz yapmayan anne adayları, günde 5 dk egzersiz yaparak pilatese başlamalıdırlar. Aynı şekilde egzersizlerini, gün içine yayabilirler. İdeal olanı, bütün pilates egzersizlerinin, yayılma yapılmadan 30- 45 dk lık süre içerisinde tamamlamalarıdır.
Pilates Egzersizlerinin Hamilelik Ve Loğusalıkta Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Sindirim sorunlarından meydana gelen hazımsızlık, gaz gibi sorunlar da doğru seçilen egzersizler ile beraber minimum seviyeye iner.
Bacaklarda, ayak bileklerinde, eller ve kollarda meydana gelen ödem de, pilates ile devinimler şeklinde uygulanan akıcılığın içinde med-cezir’de olduğu gibi, geriye çekilerek hamile anne adayını rahatlatır. Şişmelerden oluşan, gerginleşerek canı yakmaya başlayan deri gevşeyecek, şişler de düzelecektir.• Gevşeme egzersizleri sayesinde, hamileliğin bütün döneminde fazlalaşan duygusal dalgalanmalarda bitmektedir. Gece yatakta yatmadan önce ya da sabah uyanıldığı zaman uygulanabilecek kolay egzersiz ve nefesler ile, rahat bir uykuya sağlanacaktır.

Kas Ve İskelet Problemi Olan Gebe Ve Lohusalarda Pilates Uygulamalarının Ek Yararları Nelerdir?

Değişik kas sorunları, skolyoz, omurga problemleri, bel fıtığı, daha önce yaşanmış ortopedik operasyonları olan ya da doğuştan kalça çıkığı bulunan hamilelerde, özellikle Pilates egzersizleri rutin bir şekilde minimum 3 ile 6 ay yapıldığı zaman, iskelet ve kas sistemi üzerine ek katkılar sağlamaktadır. Aslında bu tip problemleri olan kadınlara hamile kalmadan önce Pilates egzersizlerine başlamaları önerilmektedir. Pilatesin sağladığı ek faydalar;

Vücut farkındalığı oluşturur,
Duruşun düzelmesini sağlayarak, duruş bozukluğunun sebebiyet vereceği kas iskelet sistemi sorunlarından korur,
Ağrıların ve problemlerin yenilenmesini ortadan kaldırır,
Vücudun daha esnek olmasına destek olur,
Omurga başta olmak üzere, bütün eklem hareketleri üstünde kontrol sağlar,
Denge ile beraber koordinasyonu arttırır.
Hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişikliklerin etkisi ile, eklemlerde bir takım gevşemeler olur. Bu gevşemelere gelişen ve büyüyen bebeğin ağırlığı da eklendiği zaman, vücudun ağırlık merkezi yer değiştirip, bel eğiminin öne doğru fazlalaşmasına sebep olur.

Hamilelik dönemi içerisinde pilates egzersizlerini yapıldığında amaç, bu stabilite silindirini korumaktır. Bunu uygularken de, muhakkak nefes ile beraber yapmak gerekir.

Pilatesin kendine göre, belli başlı prensipleri vardır. Bunlar:

Konsantrasyon: İnsan biyopsişik bir varlıktır. Bu sebepten dolayı, pilateste vücut ve akıl arasındaki farkındalık oldukça önemli bir konudur.

Solunum: Hayatın ilk hareketidir. Doğduğumuz an, kimsenin bize öğretmeden yaptığımız ilk ve tek şey, nefes almaktır.

Merkezde odaklanma: Her şey stabilite silindirini korumak ile başlamaktadır.

Kontrol: Biz kasların değil, kaslarımız bizim kontrolümüz altında olmalıdır.

Kararlılık: Pilatesi rutin bir şekilde devam ettirmek gerekir.

Harekette alışkanlık: Platesi uygulamak, alışkanlık haline getirilmelidir.

Rutin: Haftada 4 kez 15 ile 30 dk mutlaka uygulanmalıdır.

Hamilelerde Pilates Egzersizlerinin Prensipleri Nelerdir?

1-Konsantrasyon
Pilates egzersizlerinde konsantrasyon temek husustur. Vücudun her bir parçası, uyum içinde olarak, doğru duruşları koruyarak hareket etmelidir. Ayrıca, yapılan hareketin içinde olmak ve onu hissetmek, beyni günlük hayattan uzaklaştırmayı başardığı için, rahatlatıcı bir etkisi de vardır.
2-Nefes
Pilates egzersizlerinde nefes en önemli noktalardan biridir. Nefesin alındığı ve verildiği pozisyonlar, çok dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Nefes burundan derin bir şekilde alınırken, ağızdan sesli bir şekilde verilmelidir.

3-Hareket Akışı
Pilates egzersizlerinde, hareket aralarında keskin geçişler ve sertlikler bulunmaz. Hareketler sürekli ve ağır akan devinimler şeklinde, kontrollü bir şekilde yapılır. Bu devinimleri sürekli bir şekilde uygularken, nefesin kullanılışı ve imgeleme ile beraber, konsantrasyonun bütünlük sağlaması, pilatesten alınabilecek neticelerin başarısı ile doğru orantılıdır.

4-Gevşeme
Gevşeme, daha çok hamilelikte önemlidir. Hamilelik dönemi ruhsal bakımdan fazlası ile yorucu olabilir, hamilelikte hassasiyet oldukça fazladır. Gevşeme hareketleri ile beraber, konsantrasyon, imgelemeler, odaklanma, nefes ve vücut bütünlüğünün, uyum içinde olması halinde, pilates anne adayını ciddi oranda gevşeterek rahatlatır.