Kundak | Konular | Kitaplar

TELEVİZYON ÇOCUKLARI

Hani çocuklara sorarlar, Babanı mı, anneni mi çok seviyorsun? diye. Çocuk ne diyeceğini bilemez..
İşte böyle bir soru. Amerika'da yapılan bir araştırma sırasında çocuklara, «Babanı mı yoksa televizyonu mu çok seviyorsun?» şeklinde yöneltilmiş. Çocuklardan yüzde 32'si «televizyonu» karşılığını vermiş. Bir bölümü kararsız kalmış, bir bölümü de «babamız» demişler...
İlginç örnekler
Buna benzer bir araştırma Federal Almanya'da da yapıldı ve sonuçları geçenlerde açıklandı. Televizyon nun çocuklar üzerindeki etkisini araştıran Profesör Heribert Heinrichs, ilginç örnekler sergiledi :
* 5 yaşındaki bir çocuk, evdeki tüm yiyeceklere cam kırıkları karıştırmıştı, «Bunu neden yaptın?» diye sorulduğunda, «televizyonda görmüştüm» karşılığını verdi.
* Hildesheim kentinde yaşayan 14 yaşındaki bir başka çocuk da şehir hastanesine evde yaptığı bombayı yerleştirdi ve patlattı. 5000 mark hasar meydana geldi. O da polise verdiği ifadede «O Amerikan filminde gördüğüm gibi istediğim 5000 doları verselerdi, bunu yap mak zorunda kalmayacaktım» dedi.
* Kevelaer kentinde ise daha dehşet verici bir olay yaşandı. 14 yaşlarında iki kız arkadaş, 9 yaşında bir başka kızı çarşafla boğup öldürdüler. Sebebini ise şöyle açıkladılar: «Bir insanın nasıl öldüğünü görmek istedik. Acaba televizyonda gördüklerimize benziyormuydu?..»

Araştırmayı yapan profesör, bu konuda televizyon yöneticilerini suçluyor ve diyor ki:
«- Bu araştırmayı yaparken bir hafta süre ile Alman birinci ve ikinci kanalının tüm yayınlarını banda aldım. Bu süre içinde gösterilen filmlerde 103 kişi öldürüldü. 51 kişi kanlar içinde ağır yaralandı. 27 kişiye işkence yapıldı. Bir o kadar ırza geçme, kundakçılık, soygun olayı gösterildi. Genç bir delikanlı anne ve ba basını tabanca île vurdu. Bir avcı yavruları ile oynamakta olan bir dişi ayıyı vurdu, öldürdü... vs. tüm bunları seyreden çocukların ruhî sıkıntı geçirmeleri bir bakıma normal. Bu konuda televizyon yönetimi gerekli önlemi almalı, en azından bu tür filmleri çocukların yattığı saatlere almalıdır...»
Alman bilim adamına göre 1 aylık bebekler bile televizyondan etkileniyor... Çocukların kişiliklerinin gelişmesinde bu alet önemli rol oynuyor. Gene anket so nuçlarına göre çocuklar «en çok neye inanırsınız'» sorusuna yüzde 54 oranında «televizyona» karşılığını vermişler...
Almanya'da bir çok kurum, ana ve babalar çocuk larını televizyonun kötü etkilerinden kurtarmak için çaba göstermeye başladı. Bu konudaki haberler ye ma kaleler artmaya başladı... Bu arada bizim çocukları so racak olursanız onlar «Allah'a emanet...»

Zeki Sözer , Frankfurt(Milliyet29/3/1987)