Kundak | Konular | Kitaplar

BEBEKLERDE BESLENME

Anne sütü yeterli ve bebek sağlıklı ise 4. aya kadar ek besin ve vitamin gerekmez. Ancak anne zayıf ve yetersiz besleniyorsa 1. ay dolduktan sonra bebeğe D vitamini ve meyva suyuna başlanır.
4. aydan itibaren meyve suyu, D vitamini ve bir öğün sebze mamasına başlanır. Her yeni başlanan gıda önce bir çay kaşığı ertesi gün iki, diğer günler yavaş yavaş artırılarak verilmelidir. Meyve suyu olarak elma, havuç ve şeftali suyu verebilirsiniz. Meyveler yıkanıp kabuğu soyulduktan sonra rendelenip iki kat tülbentten süzülmelidir. Sebze maması ise önce havuç ve patatesin haşlanarak elde edilen suyu ile hazırlanır. Bir hafta sonra bunun püresi yapılır. 3. hafta mevsimine göre maydanoz, ıspanak, enginer, domates sebze mamasına eklenir, ezilerek bebeğe verilir. 4. haftada sebze püresi yapılır ve istenirse tereyağı eklenir. Tuz bir tutam eklenebilir. (ilk haftadan).
5. ayda bir öğün muhallebi, yoğurt ve yumurta sarısına başlanmalıdır. Muhallebi 1 su bardağı süte, 3 büyük çay kaşığı şeker ve o kadar da pirinç unu ile hazırlanmalıdır. Yoğurt taze olmalı ve yumurta sarısı iyice katı olmalıdır. Yumurta sarısı sebze mamasına konabilir.
6. aydan sonra köfte, karaciğer, tavuk ve balık eti, sabah kahvaltılarına beyaz peynir, reçel, ekmek başlanabilir. Etli gıdalar ızgarada pişirilir sonra iyice ezilerek sebze mamasına konur.
8. 9. aydan sonra büyüklerin yemeğine yavaş yavaş, alıştırılır ve 1 yaşına kadar da anne sütünden kesilir.